Geschiedenis van de brood- en banketbakkerij
Er
was eens... een jong en gehuwd koppel, Etienne Verschelde en
Denise Hondeghem, dat een eigen bakkerij wilde opstarten. In
1962
verloren ze hun hart aan een kleine over te laten dorpsbakkerij
in Kemmel. Etienne bakte ’s nachts en ging overdag op broodronde
en Denise verzorgde de winkelverkoop en het huishouden. Het
koppel werkte hard zodat enkele verbouwingen aan de bakkerij en
winkel mogelijk werden. Op 19 oktober 1962 kwam de ooievaar bij
hen langs met een dochter genaamd Maria Verschelde.
Kleine Maria hielp flink mee in de zaak maar beweerde nooit met
een bakker te trouwen. Kleine meisjes worden groot, en u raadt
het al, Maria werd verliefd op aspirant bakker Kris Pauwelyn. In
het jaar 1983 huwden Kris en Maria maar nog voor
ze het
ja-woord gaven aan elkaar sloeg het noodlot toe en
overleed Etienne Verschelde. Kris en Maria besloten om samen met
Denise Hondeghem de bakkerij voort te zetten. De naam veranderde
van Brood- en banketbakkerij Verschelde – Hondeghem naar Brood-
en banketbakkerij Pauwelyn – Verschelde.
Op 6
oktober 1986 gaven Kris en Maria het levenslicht aan hun kleine
spruit Valerie Pauwelyn. Zij helpt af en toe mee en is het
creatieve brein van de zaak. In 1995 ontplofte de oven in de
bakkerij waardoor Kris en Maria genoodzaakt waren om hun
volledige bakkerij en een gedeelte van de winkel te vernieuwen.
In hetzelfde jaar werd ook een broodautomaat bij de deur
geplaatst om de klanten ook na de openingsuren van dienst te
zijn. Toen was een broodautomaat nog een zeldzaamheid in de
streek. Om te voldoen aan de strengere hygiënische normen waren
Kris en Maria genoodzaakt om in 2000 hun volledige winkel te
vernieuwen. In 2008 vierden Kris en Maria het
25-jarig bestaan van hun zaak. Een groot feest gaven zij niet
maar ze trakteerden hun klanten een jaar lang met talloze
promoties en verrassingen zoals een ontbijtmand voor koppels die
hun huwelijksverjaardag vierden op de 25ste, Valentijnballons,
kleine paashaasbeeldjes, de paashaas op bezoek, … In 2008 veranderde er heel wat in de
brood- en banketbakkerij want omwille van nakende wegenwerken
kochten zij een marktwagen en ook het concept “iedere zaterdag
en zondag om 16 uur verse pistolets” werd realiteit.
U
leest het, brood- en banketbakkerij Pauwelyn-Verschelde is in de
loop der jaren uitgegroeid tot een moderne dorpsbakkerij. Zij
bakken, met uitzondering van de donderdag, dagelijks vers brood,
pistolets, koeken, patisserie, … voor zowel particulieren,
restaurants, verenigingen, ... Het kleine bakkersteam zorgt voor
de meest heerlijke soorten brood en banket die nog op puur
ambachtelijke wijze worden bereid.
Brood- en banketbakkerij Pauwelyn - Verschelde draagt fier het logo uit van “Wakkere
bakker”, een bakker die zijn producten zelf en met veel liefde
bereidt. Kom zeker eens langs om die liefde, versheid en
ambachtelijkheid te proeven.
Geschiedenis van
het Kemmels Gapertje
Op de
Dries, het plein waar brood- en banketbakkerij
Pauwelyn-Verschelde is gelegen, staat een standbeeld van het
Kemmels Gapertje.
Waarom staat dat standbeeld daar en waarom worden Kemmelnaars
gapers genoemd? Wel, de Gaper is de spotnaam die de Ieperse
stedelingen vroeger gaven aan de inwoners van Kemmel. Een
Kemmelnaar, die voor het eerst met zijn waren naar de Ieperse
markt trok, zou vol verbazing en met open mond de indrukwekkende
lakenhalle aangestaard hebben.
Ondertussen heeft het Kemmels Gapertje niet alleen een
standbeeld op de Dries maar heeft het ook zijn plaats veroverd
bij Brood- en banketbakkerij Pauwelyn - Verschelde. Zo zijn de
Gaperkoek en de Gaperstaart enkele van de specialiteiten die
terug te vinden zijn in de winkel.
|