Geschiedenis

Brood- en banketbakkerij Pauwelyn - Verschelde

GESCHIEDENIS

Er was eens... een jong en gehuwd koppel, Etienne Verschelde en Denise Hondeghem, dat een eigen bakkerij wilde opstarten. In 1962 verloren ze hun hart aan een kleine over te laten dorpsbakkerij in Kemmel. Etienne bakte ’s nachts en ging overdag op broodronde en Denise verzorgde de winkelverkoop en het huishouden. Het koppel werkte hard zodat enkele verbouwingen aan de bakkerij en winkel mogelijk werden. Op 19 oktober 1962 kwam de ooievaar bij hen langs met een dochter genaamd Maria Verschelde.


Kleine Maria hielp flink mee in de zaak maar beweerde nooit met een bakker te trouwen. Kleine meisjes worden groot, en u raadt het al, Maria werd verliefd op aspirant bakker Kris Pauwelyn. In het jaar 1983 huwden Kris en Maria maar nog voor ze het ja-woord gaven aan elkaar sloeg het noodlot toe en overleed Etienne Verschelde. Kris en Maria besloten om samen met Denise Hondeghem de bakkerij voort te zetten. De naam veranderde van Brood- en banketbakkerij Verschelde – Hondeghem naar Brood- en banketbakkerij

Pauwelyn – Verschelde.


Op 6 oktober 1986 gaven Kris en Maria het levenslicht aan hun kleine spruit Valerie. In 1995 ontplofte de oven in de bakkerij waardoor Kris en Maria genoodzaakt waren om hun volledige bakkerij en een gedeelte van de winkel te vernieuwen. In hetzelfde jaar werd ook een broodautomaat bij de deur geplaatst om de klanten ook na de openingsuren van dienst te zijn. Toen was een broodautomaat nog een zeldzaamheid in de streek. Om te voldoen aan de strengere hygiënische normen waren Kris en Maria genoodzaakt om in 2000 hun volledige winkel te vernieuwen. In 2008 vierden Kris en Maria het 25-jarig bestaan van hun zaak. Een groot feest gaven zij niet maar ze trakteerden hun klanten een jaar lang met talloze promoties en verrassingen zoals een ontbijtmand voor koppels die hun huwelijksverjaardag vierden op de 25ste, Valentijnballons, kleine paashaasbeeldjes, de paashaas op bezoek, … In 2008 veranderde er heel wat in de brood- en banketbakkerij want omwille van nakende wegenwerken kochten zij een marktwagen en ook het concept “iedere zaterdag en zondag om 16 uur verse pistolets” werd realiteit.


Na de wegenwerken stonden ze nog twee voormiddagen in de week op de markt in Langemark en Wijtschate. Toen bakker Kris een zware hartoperatie kreeg, was het noodzakelijk om het kalmer aan te doen en de markten werden verleden tijd. Bakkerin Maria stak een serieus tantje bij en heeft ondertussen ook al heel wat zaken van het bakken onder de knie. Ondertussen hebben ze zich gespeciliseerd in een ruim assortiment broden waarvan ze de mix zelf samenstelden. Ook de verse pistolets om 16 uur op zaterdag en zondag is van heinde en verre gekend.


Om tegemoed te komen aan het drukke en onregelmatig leven van hun klanten plaatsten ze drie broodautomaten waar de klanten elke dag vers brood kunnen kopen. Het begon met een broodautomaat in kemmel, daarna in de De Klijte en daarna op de Rodeberg te Westouter.


U leest het, brood- en banketbakkerij Pauwelyn-Verschelde is in de loop der jaren uitgegroeid tot een moderne dorpsbakkerij. Zij bakken dagelijks vers brood en buiten hun sluitingsdagen ook pistolets, koeken, patisserie, … voor zowel particulieren, restaurants, verenigingen, ... Het kleine bakkersteam zorgt voor de meest heerlijke soorten brood en banket die nog op puur ambachtelijke wijze worden bereid.


Brood- en banketbakkerij Pauwelyn - Verschelde draagt fier het logo uit van “Wakkere bakker”, een bakker die zijn producten zelf en met veel liefde bereidt. Kom zeker eens langs om die liefde, versheid en ambachtelijkheid te proeven.


 


Geschiedenis van  het Kemmels Gapertje


Op de Dries, het plein waar brood- en banketbakkerij Pauwelyn-Verschelde is gelegen, staat een standbeeld van het Kemmels Gapertje.


Waarom staat dat standbeeld daar en waarom worden Kemmelnaars gapers genoemd? Wel, de Gaper is de spotnaam die de Ieperse stedelingen vroeger gaven aan de inwoners van Kemmel. Een Kemmelnaar, die voor het eerst met zijn waren naar de Ieperse markt trok, zou vol verbazing en met open mond de indrukwekkende lakenhalle aangestaard hebben.


Ondertussen heeft het Kemmels Gapertje niet alleen een standbeeld op de Dries maar heeft het ook zijn plaats veroverd bij Brood- en banketbakkerij Pauwelyn - Verschelde. Zo zijn de Gaperkoek en de Gaperstaart enkele van de specialiteiten die terug te vinden zijn in de winkel.